Branza Gorgonzola DOP Palzola, 200g


Producător: Defendi
Cod produs: 8032919940049
Disponibilitate: in stoc
Livrare: numai in Cluj-Napoca

16.00 LEI/buc

Gorgonzola se obține din lapte integral de vacă pasteurizat, la care se adaugă un ferment de lapte și spori de penicil (în practică acestea sunt mucegaiuri care se hrănesc în interiorul formei). Laptele astfel preparat este încălzit la o temperatură de aproximativ 30 °C și, după adăugarea cheagului, se coagulează în aproximativ o jumătate de oră. Ruperea implică mai întâi tăierea cașului în paralelipipede cu baza pătrată cu dimensiuni de 3-4 cm; după aproximativ zece minute de odihnă pentru a elibera excesul de ser, se face o tăietură orizontală și cheagul este răsturnat; după încă 10 minute de odihnă, continuă până când se obțin glomeruli de mărimea unei nuci. Cașul este apoi colectat în foi și așezat pentru a scurge excesul de zer pe mese înclinate timp de aproximativ 20 de minute; de acolo trece în fascere, în cantități de 14-15 kg pe roată, care sunt lăsate la purjare pentru încă 24 de ore, timp în care se efectuează diferite rotiri la intervale din ce în ce mai mari. În acest moment, marcajul de origine al brânzei este plasat pe ambele părți. Roțile, încă forțate în matrițe, sunt mutate în camera de pregatire unde, după câteva ore de odihnă, sunt și sărate uscată. După 3-4 zile la 22° - 24 °C, roata este trimisă pentru maturare. Stagionarea are loc la temperatura frigiderului. Formele în maturare sunt supuse la diverse strunjiri și curățări și, după cel puțin 15 zile, la foraj; ace mari de metal pătrund în formă mai întâi de pe o față, și după aproximativ 10 zile de pe cealaltă față.

Pe scurt, un tip destul de lung și complex de procesare care implică mai mulți pași. După cel puțin 60 de zile produsul este gata, dar după 90 de zile aroma este excelentă. Curios este că cineva a reușit să o facă acasă, regenerând penicilii unei gorgonzole cumpărate la supermarket, dar respectând câteva reguli simple.

Ingrediente: lapte, cheag, sare, drojdii si mucegaiuri selectionate Penicillium spp. Roquefortii. Coaja nu este comestibilă.

Se păstrează în frigider la 2-4°C

 

Valori nutritionale medii la 100 g:
Energie 1299 Kj / 310 Kcal
Grasimi
  din care acizi grasi saturati
27.0 g
19.0 g
Colesterol 70 mg
Proteine 18.0
Sare 1.5 g